2014. január 16., csütörtök

Easy-E


1963 szeptember 7.-én született Comptonban,akit Eric Wrightnak neveztek el.Édesanyja Kathie és Richard Wright.Ekkoriban árasztották el a Crips és a Bloods bandák egész Los Angelest. Compton az egyik, ha nem a legszegényebb és legveszélyesebb negyede.

1979-ben kirúgták a középiskolából és  az utcán kezdett el drogot árulni.

Ez volt az az idöszak, amikor a crack uralta az utcákat.
Eazy-E úgy érezte, hogy ha sokáig folytatja ezt az életmódot vagy börtönbe kerül, vagy megölik.  
1986-ban mivel elég pénze volt, valami komolyba akarta fektetni ezért megalapította a saját lemez kiadóját a legendás Ruthless Recordsot.Két tehetséges arc névszerint Ice Cube és Dr Dre elkezdett szövegeket írni a kiadónak. 



1987-ben Eazy-E megalapította az NWA nevü rap bandát (ekkor a tagok még: Eazy-E, Ice cube, Dr Dre, D.O.C., Yella, és a mára már teljesen ismeretlen Arabian Prince). Ki is adtak egy Underground lemezt "NWA and the Posse"-t,elkészítette a "Boyz N Tha Hood" címü számát, és igyekeztek mindenhol bemutatni. Egy nagyon fontos és emlékezetes eseménye lehetett Eazy-E-nek, amikor Greg Mack a KDAY nevü rádió állomáson (a KDAY volt a Világ legelsö rap rádió állomása) lejátszotta a számát, hogy ezzel is segítsen a Ruthless recordsnak.

1987 március 3.-án találkozott Jerry Hellerrel, akinek a "Boyz N Tha Hood" szám annyira tetszett, hogy amikor meghallotta elhatározta segít a Ruthless recordsnak. Így segítö kézre akadt Eazy-E, és végre elkezdhetett komolyan öszpontosítani a kiadóra. Egy évvel késöbb megismerkedett egy MC Ren nevü rapperel, akinek a stílusa annnyira bejött,hogy egyböl a szárnyai alá vette öt. Aztán az NWA felálása is megváltozott: Eazy-E, Ice Cube, Dr Dre, Mc Ren, Dj Yella.
 

1988 augusztusában megjelenik a "Straight outta Compton" címü albumuk, amivel rendesen átalakítják az emberekben a rapröl alakított képüket. A csapat hamar igen nagy rajongó táborra tett szert az egyedi kemény, nyers, lázadó, és durva stílusukkal. Bár a rádiók sem játszották a számaikat, és az MTV se játszotta a klippjeiket (a "Straight outta Compton" ás a "Express Yourself" című számokból készült klipp, és ezeket amúgy sok sok év után már az MTV is nyomta, nekem onnan vannak felvéve), mégis több mint 3 millió darab fogyott az albumból! Ez volt az az idö, amikor felkerült a gangsta rap a Világ térképre. Az albumról a "Fuck the Police" címü szám miatt az FBI még figyelmeztetö levelet is küldött a kiadónak, hogy jó lenne, ha visszavennének mert ha így megy tovább bajok lesznek... 

1988 szeptemberében még megjelenik Eazy-E szóló albuma is az "Eazy duz it", ami  2 és fél millió példányban kelt el. A lemezen olyan klasszikusok vannak, mint a "We want Eazy" vagy a "Eazy-er said than dunn". 

1990-ben mikor csúszásra jut az NWA kiszál Ice Cube mert Eazy-E nem engedi neki, hogy kiadhassa saját szóló albumát. 

1990-ben kiadott "100 miles and runnin" EP-jüket már Ice Cube nélkül készítik el. 

1991 május 29.-én kiadják új nagy lemezüket a ""Niggaz 4 life"-ot, .Több mint 1 millió darab kelt el belöle, és ez volt az elsö gangsta rap album, ami elsö lett a Bilboard listákon. Az albumon beszólogatnak Ice Cube-nak és r.b.ncnak nevezik, amire Ice Cube a "No Vaseline"címü számmal válaszolt, az új "Death Certificate" címü albumán. 

 1992-ben kiad egy EP-t ,"5150 home for tha sick" címmel. Érdekes egyébként, hogy bár a lemez csak 5 tracket tartalmaz mégis 2 klip is készült hozzá).  

1992-ben feloszlik az NWA, miután Dr Dre is lelép, és megalapítja Suge knightal közösen a Death Row recordsot (Állítólag Suge Knight fegyvert nyomott Eazy-E fejéhez, hogy engedje el a kiadótól Dr Dre-t). Dre a "Chronic" nevü bemutatkozó albumáról készült "Dre day" videójában keményen megalázzák.

1993 október 26.-án megjelenö új albumáról a "It's on (Dr Dre) 187 um killa"-ról a "Real muthaphuckkin' G'Z" számával válaszolt, ami talán Eazy-E legismertebb száma.
A számban közremüködik Dresta és B.G. Knocc Out, akik igazi kemény gettós formák, és nem kicsit tehetségesek.A klipnek igazi gettós feelingje van, csajokkal, low riderekkel, kemény arcokkal, és feltünik a videóban a Dre klipjéböl már ismert Eazy-E imitátor.Az album olyan számokat tartalmaz még, mint a Kokane közremüködésével készült "Any last wordz", aminek klip is készült. A lemezt több mint 1.5 millióan vették meg. Egyébként mikor Dre elhagyta a kiadót Eazy folyamatosan próbált olyan tehetségeknek az útját egyengetni, mint pl: Above The Law, MC Ren, Kokane, Kid Frost, stb..de talán a legismertebb a Bone Thugs N Harmony volt.

 

1994-ben elkészült a Bone thugs N Harmony bemutatkozó EP-je: "Creepin' On Ah Come Up". Az egész rap világot felrázták, mert egy eddig ismeretlen és teljesen új stílust hoztak be. A lemez olyan  nagy slágereket tartalmazott, mint a "Thuggish Ruggish Bone" vagy az Eazy-E közremüködésével készült "Foe tha love of $".  

1994-ben saját rádió müsora lett.
Miközben Eazy-E már korházban volt, a Los Angelesi KKBT-FM rádiónál (ahol Eazy sokszor volt vendég) megcsörren a telefon, és a vonal végén Snoop Dogg volt. Snoop először csendben van, majd egy imát mondott el Eazy-ért. Másnap újra megcsörren a telefon, Ice Cube az: "Én és Eric félretettük a nézeteltéréseinket, New Yorkban találkoztunk és hosszasan beszélgettünk. Röhögcséltünk és beszélgettünk vajon milyen lenne, ha az NWA megint együtt lenne. Csak arra várok, hogy felhívjon, ha már egy kicsit jobban van, és bemehetek hozzá látogatóba a korházba, és elmondhatom neki hogy még mindig egy homie, aki közel áll hozzám".


1994 Március 17.-én pénteken Dr. Dre is bement személyesen, hogy találkozhasson Eazy-vel, és ők is kibékültek. Míg Eazy a Cedars-Sinai nevű korházban volt, rengeteg hívás érkezett, a korházban dolgozó Paula Correira így beszélt erről:"Ezrek hívása érkezett, akik Eazy-E állapotáról érdeklődtek. Fiatalok, öregebbek, de rengeteg híresség is, mint például Lucille Ball, George Burns, vagy Billy Idol. Soha máskor nem érkezett még ennyi hívás a korházba!" 

1995 március 26.-án délután 6:35-kor egy nagy embert veszített el mind a rajongók, mind a család, barátok,és a rap társadalom is.... a temetésen több mint 3 000 ember (köztük a család, rajongók, barátok, bandatagok) szeme láttára engedték örök nyugovóra Eazy-E-t, aki fehér rózsákkal és orgonákkal díszített koporsójában alussza örök álmát...

1996-ban megjelenik a "Str8 off tha streetz of muthaphuckkin Compton". A "Just tha let U know"-ból klip is készült, amiben egy rövid átfogó képet kapunk az életéről és rengetek híresség is feltűnik benne, akik tisztelegnek az ő emlékére. Nekem a legemlékezetesebb az  "Ole school shit", amiben Dresta és B.G. Knocc Out is közreműködik, és nagyon brutális zene, igazi gangsta hangzással. 

2002 március 26.-án hét éve elhunyt tiszteletére kiadnak egy dvd-t az "Impact of a legend"-et, amin eddig még meg nem jelent pár track volt megtalálható és egy dokumentumfilm az életéről.


Szóló Albumai:

 1988: Eazy-Duz-It
 1992: 5150: Home 4 tha Sick
 1993: It's On187  Killa
 1995: Str8 off tha Streetz of Muthaphukkin Compton
 2002: Impact of a Legend
 2007: Featuring...Eazy-E

NWA lemezek:

 1987: N.W.A. and the Posse
 1988: Straight Outta Compton
 1990: 100 Miles and Runnin'
 1991: Niggaz4Life


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése