2014. január 20., hétfő

Dr.Dre


1965. február 18-án született a Kalifornia-állambeli Los Angelesben és André Romell Young nevet kapta.Édesanyja, Verna 16 éves volt, édesapja, Theodore 17 éves volt, amikor összeházasodtak. Szülei még születése előtt elváltak. Középső neve, a Romell édesapja amatőr R&B csapatának nevéből, a The Romells-ből ered.  Édesanyja később Warren Griffin Jr.-hoz ment feleségül, aki a híres rapper, Warren G édesapja.

1976-ban a Vanguard Junior High Schoolban kezdte tanulmányait, de később a bandázás és az erőszak miatt átkerült a biztonságosabb Roosevelt Junior High Schoolba.

1979-ben a comptoni Centennial High Schoolban folytatta tanulmányait, majd átkerült a Fremont High Schoolba.

1981. december 15-én látta meg a napvilágot a legidősebb fia, Curtis . A gyermeket édesanyja, Lisa Johnson nevelte fel és csak 20 éves korában találkozott először édesapjával, amikor rapkarrierbe kezdett. Hood Surgeon néven vált ismertté.

1988-ban megszületett második gyermeke, Andre Young Jr., akinek Jenita Porter az édesanyja. Dre $5,000 gyerektartást fizet neki havonta.

1990-től 1996-ig a Death Row records albumok vokalistájával, Michel'le-el randizott.

1991-ben megszületett Marcel nevű fiuk.

1996-ban feleségül vette az NBA játékos Sedale Threatt exfeleségét, Nicole Threatt-et, akitől két gyermeke született.

1997-ben világra jött kisfiuk,négy évvel később megszületett lányuk, Truly.

2008. augusztus 23-án elhunyt második fia, Andre Young Jr. herointúladagolás miatt.


1980-ban Los Angelesben kezdte pályafutását, ahol DJ-ként dolgozott számos klubban. Elmondása szerint valószínűleg ez az időszak tette őt jobb producerré. A World Class Wreckin' Cru DJ-je lett, akik mellett elismert mixtape DJ vált belőle. A '86 in the Mix' című lemezen több száz hiphop felvételt mixelt 60 percnyi anyagba.

1980-as évek második felében már teljesen a rappelésre koncentrált. Létrehozta N.W.A. nevű rapcsapatot DJ Yella-val, Eazy E-vel, Ice Cube-al és MC Rennel. Szövegeik nyersek, erőszakosak és durvák voltak. Megalapozták a gengszter rap műfaját.

1987-ben jelent meg bakeliten 'N.W.A. and the Posse' címmel.Az album aranylemez lett. A 'Fuck The Police' című számukat a durva szövegek miatt szinte egyáltalán nem játszották a rádiók.

1988-ban megjelent az ezt a dalt is tartalmazó nagylemez, a 'Straight Outta' Compton', ami hatalmas sikert aratott és rövid időn belül platinalemez lett.

1990-ben a '100 Miles and Runnin' című album. A következő évben újabb lemezzel jelentkeztek, ami az 'Efil4zaggin' címet kapta és rövid időn belül platinalemez lett. A sikerek ellenére.

1991-ben kilépett a csapatból. Személyes ellentét alakult ki közte és Eazy E között, valamint a bevételekből kapott pénzt is kevésnek találta.

1991-ben D.O.C.-val és Marion Knight-al megalapították a Death Row Records-t, amely az óriás Interscope Records főnökével, Jimmy Iovine-al kötött szerződést. Dre ekkor adta ki első maxiját 'Deep Cover' címmel. Féltestvére, Warren G bemutatta neki Snoop Doggy Doggot, akivel összehozták az első közreműködést.

1992-ben kiadta 'The Chronic' című nagylemezét. Dre zenéi szintetizátorokból és dobgépekből jöttek, és bár használt fel kész dallamokat régi funk és soul számokból, de legtöbbször újrajátszatta őket. Ezt a hangzást nevezik azóta G-Funknak. Ez az album a dalok témájában is újított. Az N.W.A. által elkezdett vonalat vitte tovább. A számok leginkább a nőkről és a fűrűl szóltak. Szinte alig lehetett olyan rapszámot hallani, amire nem volt hatással Dre stílusa. Ekkor különült el végleg a keleti parti és a nyugati parti hiphop.

1996-ban Dre elhagyta a kiadót a közte és Suge között kialakult viszály miatt.Távozása után megalapította az Aftermath Entertainment-et, ami a saját kiadója. Közvetlenül Jimmy Iovine-el és az Interscope-al kötött szerződést. Az első lemez, amit az Aftermath alatt adott ki az a 'Dr. Dre Presents…The Aftermath' volt. Ezen az albumon addig smeretlen, újonnan szerződtetett előadók kaptak helyet, valamint egy szóló-track, a 'Been There, Done That'. Ezzel a számmal közvetítette, hogy végleg felhagy a gangsta-rappel és ezzel az életmóddal is. Az album platinalemez lett, de a kiadó mégis anyagi gondokkal küzdött.

1998-ban fordulópont következett, amikor Jimmy Iovine meghallgatta a Slim Shady EP-t és azt tanácsolta Dre-nek, hogy szerződtesse le a fiatal tehetséget, Marshall Mathers-t, aki Eminem művésznéven vált ismertté. Dre producerált Marhsall félkész lemezén több dalt is, többek között: My Name Is,Role Modelés a Guilty Conscience is, valamint több alap dal zenéjét is lecserélte. Eminem debütáló korongja The Slim Shady LP címmel jelent meg, 3 000 000 kelt el belőle ezzel kihúzta a bajból a kiadót.

2000-ben Dre elnyerte Az Év Producere díjat a Grammy-n

2001-ben jött a kiadó következő kiadványa Dre saját szólóalbuma, a 'The Chronic 2001' volt. Az album hatszotos platina lett és olyan közreműködőket sorakoztat fel, mint Snoop Dogg, Xzibit, Hitman, Devin the Dude, Nate Dogg és Eminem.

2005-ben szerződést írt alá The Game-el, akit a következő N.W.A. Következő Generációjának is hívnak. The Game szintén tagja lett 50 Cent csapatának, a G-Unitnak, de később kilépett az Aftermath-től.

2006-ban létrehozta a Beats By Dr Dre fejhallgatókat, amiknek világszerte nagy sikere van.


2011-ben viszont megjelent 'Detox' című albuma.Eminem sikeres befutása óta több dalban is tiszteletét fejezi/fejezte ki. Barátságunk Marshall áttörése uána se romlott meg, hiszen 2011. február végén hivatalosan is debütált Dre I Need a Doctor című dala, amiben Eminem és Skylar Grey is közreműködik. A dalt a 2011elején megrendezett Grammy díjátadón is előadták.

2012-ben Eminem és 50 Cent albumán is közreműködik. Július 27.-én pedig debütált Cent, Dre és Alicia Keys közös száma, ami a New Day nevet kapta meg. 


Filmjei:

1996: A nagy dobás
1999: Whiteboyz - Érezd a ritmust!
1999: 25 Large
2001: Kiképzés
2001: Balhé a mosodában


Albumai:

1987.(bakelit) : NWA-N.W.A. and the Posse
1989.(cd) : NWA- N.W.A. and the Posse
1988 :NWA - Straight Outta Compton
1990 :NWA - 100 Miles and Runnin
1991 :NWA - Efil4zaggin
1992 :The Chronic
2001 :The Chronic 2001
2011 :Detox

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése