2014. január 16., csütörtök

2Pac


1971. június 16- án született New Yorkban. Nevét egy inka harcosról kapta, jelentése ,,ragyogó kígyó", Shakur pedig azt jelenti: ,,Istennek hálás". Tupac 12 évesen lépett előszőr szinpadra,ekkor a Harlem színi egyesületében szerepelt 1 darabban.

1986- ban a család Baltimore- ba költözött, ahol 2Pac megírta első rappjét, MC New York néven.Baltimore- ban balettet és színészetet tanult.

1988- ban Californiába költözik, és ekkor kezd drogot árulni. Ugyan ebben az évben Tupac nevelo apját 60 évi börtönbüntetésre itélik. Shakur

1989-ben összehozta a Strictly Dope nevû zenekart. Oakland éjszakai bárjaiban léptek fel, de a keresetük csak a létfenntartásra volt elég. Az egyik fellépés során Leila Steinberg, egy helyi menedzser felfigyelt rá és összeismertette Shock G-vel, a Digital Underground formáció frontemberével

1990- ben csatlakozik a Digital Undergroundhoz

1991. novemberében megjelent elsõ önálló albuma 2Pacalypsenow címmel,amelyet akkori alelnök, Dan Quayle társadalomellenesnek nyílvánít  Az albumot hatalmas elismerés fogadta. Zeneileg kifogásolhatatlanra sikerült. Több klipet is készítettek belõle. A fiatalok bálványozták, de dalszövegei az amerikai társadalom túlnyomó részében ellenszenvet váltottak ki.


1992. februárjában 2Pac megkapta Bishop szerepét Ernest Dickinson Hosszú lé címû filmjében. Ez év nyarán bemutatkozó albumát betiltották és a készleteket raktárban zárolták. Ekkor lépett fel korábbi lakhelyén , Marin City-ben, ahol egy vita során lövöldözésbe keveredett és az egyik golyó véletlenül egy 6 éves kisfiút talált el. A fiú belehalt sérülésébe. 2Pac felfüggesztett ítéletet kapott tiltott fegyverviselésért
1993. -bam megjelent második albuma Strictly 4 my N.I.G.G.A.Z. címmel. A slágerlistákon megjelent a Keep Ya Head Up és az I Get Around. Egy idõ után ezt az albumot is betiltották.
1993. március 3-án letartóztatták, mert összeverekedett egy limuzinsofõrrel, aki nem akarta megengedni, hogy barátaival az autóban lõjék be magukat. A vádat végül ejtették. Áprlis 5-én újra letartóztatták, mert egyik koncertjén egy rappert baseballütõvel fenyegetett meg. Az esetnek több tanúja is volt, ezért 10 nap elzárásra ítélték.
1993. július 23-án John Singleton felkérte, hogy legyen Janet Jackson partnere a Hazug igazság címû filmben. Október 31-én 2Pacet újra letartóztatták. Állítólag két szolgálaton kívüli rendõrre lövöldözött. A vádakat ejtették. Ebben az évben Jacquelyn NcNeally azt állítja, hogy egy koncerten lövés érte és emiatt bénult le. A hölgy 2 millió dollárral lett gazdagabb. Egy másik lány azzal vádolta a sztárt, hogy megerõszakolta. Ebben az évben megkapja az American Music Awardot is a legjobb új Rap, Hip-hop elõadó kategóriában.
1994-ben összebarátkozik Notorius B.I.G.-vel. Megalakult a Thug Life nevû zenekar. Volume I. címmel jelent meg elsõ albumuk. Ebben az évben alapítványt hoz létre a feketék feketék elleni elkövetett bûnei ellen. Márciusban 15 nap elzárásra ítélték, mert megverte Allen Hughest amiért nem adott neki szerepet a Veszélyes elemek címû filmben. Ezután megkapta Birdie szerepét a Harlemi Ziccerben. Áprilisban újra letartóztatták fegyver és marijuana birtoklásért. Kiengedték azzal a feltétellel, hogy tartania kell egy bandaellenes koncertet. Szeptember 7-én két fiatal újra lemezeire hivatkozik egy gyilkossági perben. November 30-án öt lövést kapott egy New York-i épületben, ahol barátaival és menedzserével találkozott volna. Sérülten is sikerült felvitetnie magát a lifttel, de senki nem segített neki. 2Pac úgy gondolta, hogy közük van a támadáshoz, de erre soha nem volt bizonyíték. Mûtétje utáni nap részt vett a tárgyaláson, amin szexuális erõszak volt ellene a vád. 4 és fél évre ítélték.
1995. február 14-én megkezdte letölteni börtönbüntetését. Április 1-jén megjelent Me against the world címû albuma és rögtön a Billboard lista elsõ helyén debütált. Hét hónap leforgása alatt a lemez dupla platina lett. Májusban feleségül vette Keisha Morrist, de eközben büntetését töltötte. 1,4 millió dollár óvadék ellenében szabadon engedték. Az óvadékot Marion "Suge" Knight fizette ki, aki a Death Row lemeztársaság elnöke
1996-ban elvált Keisha Morristól. Február 13-án megjelent az All Eyez On Me címû dupla CD-je, amivel szintén a listák élén debütált. Rövid idõn belül 7-szeres platina lett. A legnagyobb sláger a két verzióban is elkészített California Love volt. Három filmszerepet is kapott. Az Önpusztítókban Mickey Rourke partnereként kábítószerárust játszott. Ezen kívül szerepelt az Utolsó belövés és A bûnös szándék címû filmekben is.
1996. szeptember 7- én Las Vegasban a Tyson- Seldon box mecs után egy fehér Cadillac húzott a kocsija mellett. Tupacot négyszer (1- es információk szerint 3-szor) lötték meg, és 6 nappal késöbb belehalt sérüléseibe. Halála után. a földi maradványit édesanyja Afenni Shakur, egyértelmuen azonosította. Csaknem halála beállta után elvégezték a boncolást.
Hat db 35 mm- es foto készült a boncolás elött és után, amelyek a halott kém irodájában megtalálhatók. A lövések Tupac jobb kezét, jobb csípojét, és mellét érték. Két operációt hajtottak végig rajta, melynek során, a jobb tüdejét eltávolították. A mellébe fúrodott golyót, nem a mutét közben, hanem a boncolás közben vették ki. A lövedék így bizonyítékként lépett elő.
1996. szeptember 13.- án, négy óra három perckor, Dr. Lovelt halottnak nyilvánította,édesanyja karjai között hunyt el.
1996. november 5-én Makaveli név alatt megjelent The Don Killuminati: The 7 Day Theory címû albuma.

Filmjei:
1997: Gang Related (A bûnös szándék)
1997: Gridlock'd (Utolsó belövés)
1996: Bullet (Önpusztítók)
1994: Above the Rim (Harlemi Ziccer)
1993: Poetic Justice (Hazug igazság)
1993: A Different World
1992: Drexell's Class
1992: Juice (Hosszú lé)
1991: Nothing But Trouble

Stúdióalbumai:
1992: 2Pacalypse Now
1993: Strictly 4 My N.I.G.G.A.Z.
1994: Thug Life: Volume 1
1995: Me Against the World
1996: All Eyez on Me
1996: The Don Killuminati: The 7 Day Theory()

Halála utáni lemezek:
1997: R U Still Down? (Remember Me)
1998: Greatest Hits
1999: Still I Rise 2001: Until the End of Time
2002: Better Dayz
2004: Loyal to the Game
2006: Pac's Life

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése